طفره رفتن بانک ها از اجرای صحیح قانون چک

به گزارش تور استانبول، کیفیت اجرای قانون نو چک در همه بانک ها یکسان نیست و در برخی از بانک ها توجه کافی به ایجاد وحدت رویه در اجرای قانون نشده، اما در برخی بانک ها اجرای قانون به شکل صحیح درجریان است.

طفره رفتن بانک ها از اجرای صحیح قانون چک

به گزارش مهر، قانون تازه چک در سال 97 به تصویب مجلس رسید و از همان سال اجرای آن به صورت مرحله به مرحله آغاز شد. در نخستین گام از اجرای این قانون، جهت وصول وجه چک برگشتی بهینه شد و همین امر موجب شد تا نسبت چک های برگشتی به کل چک های صادره از 23 درصد سال 96 به 11.3 درصد در سال 99 برسد.

این کاهش معنا دار چک های برگشتی در حالی به وقوع پیوست که بخش مهمی از قانون تازه چک تازه از ابتدا سال 1400 به مرحله اجرا رسید. در همین خصوص از ابتدا فروردین سال جاری، ثبت و تأیید اطلاعات چک های تازه در سامانه صیاد الزامی شد تا از این پس شخصیت های حقوقی و حقیقی موظف باشند تا اطلاعات چک های خود را در سامانه صیاد ثبت و تأیید کنند.

ثبت و تأیید اطلاعات چک های تازه در سامانه صیاد این فرصت را برای صادرکنندگان و دریافت کنندگان چک ایجاد کرد تا با توجه به ثبت الکترونیک اطلاعات با خیال راحت از چک در مبادلات خود استفاده کنند و نگرانی از جهت سرقت، جعل و مفقودی چک نداشته باشند.

با وجود مزایای قانون تازه چک برای افراد، شیوه اجرای این قانون در مرحله الزامی شدن ثبت اطلاعات چک های تازه در سامانه صیاد به گونه ای نبود که رضایت خاطر همه استفاده کنندگان چک را به دست بیاورد. در این زمینه عملکرد برخی از بانک ها موجب سردرگمی استفاده کنندگان حقوقی چک شده، زیرا بر اساس گزارش های میدانی، برخی از شعب بانک های عامل آموزش های لازم را در رابطه با اجرای قانون تازه چک به کارکنان خود ارائه نداده اند یا در اجرای این قانون از رویه ثابتی پیروی نمی کنند.

انتقاد از فقدان وحدت رویه بانک ها در اجرای قانون تازه چک

احمد آتش هوش، رئیس کمیسیون حقوقی و حمایت قضائی و مقرراتی اتاق ایران با اذعان به تأثیر قانون تازه چک بر کاهش چک های برگشتی از رویه برخی از بانک ها در اجرای قانون انتقاد کرد و گفت: ما معتقدیم که در حال حاضر رویه ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد به خود بانک ها واگذار شده است و هر بانکی یک روش خاص را در درگاه اینترنتی خود قرار داده است.

وی ادامه داد: انتظار ما این است که رویه ثابتی در بانک ها به وجود بیاید که برای این کار، بانک مرکزی می تواند یک اپلیکیشن واحدی درست کند که کار ثبت، تأیید و انتقال همه چک ها از آن طریق انجام شود.

رئیس کمیسیون حقوقی و حمایت قضائی و مقرراتی اتاق ایران با اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای حل مسائل اجرای قانون تازه چک گفت: در جلساتی که با بانک مرکزی داشتیم خوشبختانه بانک مرکزی متوجه برخی مسائل شده و هم اکنون تلاش می کند تا نظارت بیشتری بر بانک ها اعمال کند.

آتش هوش خاطر نشان کرد: در اتاق بازرگانی از اجرای قانون تازه چک استقبال می کنیم، اما لازم است بانک مرکزیزیرساخت های را تکمیل کند تا اجرای این قانون، اختلالی در امور جاری فعالان اقتصادی از جمله شرکت های پخش ایجاد نکند.

تدابیر برخی از بانک ها برای اجرای بهینه قانون

در حالی برخی از بانک ها به دلیل ارائه نکردن آموزش های کافی به کارکنان خود و همچنین نداشتن وحدت رویه، مسائلی را برای شرکت های حقوقی در ثبت و تأیید اطلاعات چک های تازهرقم زده اند که برخی از بانک های دیگر با اندیشیدن تدابیری از ایجاد مشکل برای این شرکت ها جلوگیری کرده اند.

در همین زمینه مازیار فرزین، معاون اداره مبادلات یکی از بانک های کشور ضمن مفید خواندن قانون تازه چک و اذعان به نقش مثبت این قانون در افزایش اعتبار چک گفت: در قانون تازه چک 2 سال به بانک مرکزی و شبکه بانکی فرصت داده شد تا قانون را اجرا کنند. در این میان بانک مرکزی یک مهلت سه ماهه اضافه، هم گرفت و بر همین اساس بخش مهمی از قانون تازه چک که شامل الزامی شدن ثبت اطلاعات چک های تازه در سامانه صیاد می شد از ابتدا سال جاری اجرایی شد.

وی با اشاره به مسائلی که برای برخی از افراد در فرایند ثبت کردن چک ها به وجود آمده است خاطر نشان کرد: این قانون در شرایط کرونا و زمانی که بسیاری از نیرو های بانک ها مستهلک شده بودند به اجرا درآمد با این حساب بانک مرکزی و شبکه بانکی برای اجرای قانون تازه چک مصمم هستند و مسائل هم به زودی حل می شود.

این مقام مسئول در نظام بانکی درباره اقدامات این بانک برای خدمت رسانی مناسب به مشتریانی که از چک استفاده می کنند، نام داشت: ما در بانک خودمان قبل از اینکه ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد الزامی شود در بروشور ها و کاتالوگ هایی نسبت به اطلاع رسانی و تبلیغ شرایط تازه به شیوه کاربردی برای مشتریان اقدام کرد که این موضوع تأثیر خوبی در اجرای قانون گذاشت و موجب شد تا در فرایند ثبت اطلاعات مشکل خاصی در این بانک به وجود نیامد.

فرزین درباره روش ایجاد وحدت رویه در بانک پارسیان گفت: علاوه بر این ما برای کارکنان خود از پایین ترین کارکنان تا بالاترین آن ها، دوره های آموزشی برگزار کردیم تا همه افراد از رویه های اجرای قانون تازه چک مطلع شوند.

وی اضافه کرد: بانک مرکزی برای وقفه ایجاد نشدن در فرایند نقدشوندگی چک ها، سامانه ای مرکزی را برای انجام این کار راه انداخت تا بانک هایی که زیرسامانه های خود را آماده نکرده اند از این سامانه استفاده کنند، اما بانک ما از همان ابتدا سامانه مخصوص به خود را راه اندازی کرد تا کاربران از جهت سامانه اختصاصی بانک کارپردازی های مربوط به چک را به راحتی انجام دهد.

دبیر کمیسیون خزانه داری و نظام های پرداخت کانون بانک های خصوصی در خصوص اقدامات اجرا شده برای حل مسائل شرکت های حقوقی خاطر نشان کرد: هنوز مسائلی وجود دارد، اما بانک ما تلاش کرد تا با استفاده از اینترنت بانک این مسائل را حل نماید. برای همین هم این امکان را در اینترنت بانک ایجاد کردیم تا هیأت مدیره هایی که فرصت ندارند برای صدور چک وارد پرتال شوند، یک امین شرکت معرفی کنند که آن فرد بتواند کار ها را انجام دهد و فقط لازم باشد صاحبان امضا برای کلیک نهایی وارد پورتال شوند.

لزوم نظارت بیشتر بر شبکه بانکی

همان طور که توضیح داده شد، اجرای بخشی هایی از قانون تازه چک تا به امروز موجب کاهش چک های برگشتی و افزایش اعتبار چک در بازار شده است. بر این اساس انتظار می رود اجرایی شدن بقیه بخش های قانون مانند الزامی شدن ثبت اطلاعات چک های تازه در سامانه صیاد هم بر افزایش اعتبار چک در بازار تأثیر بسزایی داشته باشد.

در این میان موضوعی که برخی شرکت های حقوقی را با مشکل روبرو کرده نه خود قانون بلکه شیوه اجرای آن در برخی از بانک ها است. در مقابل برخی از بانک ها هم با شیوه صحیح اجرای قانون تازه چک، موجب رضایتمندی مشتریان خود شده اند. در این شرایط لازم است تا بانک مرکزی برای ساماندهی بانک هایی که در اجرای قانون، وحدت رویه ندارند و خدمات مناسبی را به مشتریان حقوقی خود ارائه نمی کنند، وارد عمل شود و شبکه بانکی را ملزم کند که قانون تازه چک را با رویه مشخص و کاربردی به اجرا گذارند.

منبع: فرارو
انتشار: 13 مرداد 1400 بروزرسانی: 13 مرداد 1400 گردآورنده: istanbulnet65.ir شناسه مطلب: 1734

به "طفره رفتن بانک ها از اجرای صحیح قانون چک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طفره رفتن بانک ها از اجرای صحیح قانون چک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید