کشف عطر 2 هزار سال پیش در یک کوزه خاکسپاری رومی
به گزارش تور استانبول، حدود دو هزار سال پیش در شهر رومی کارمو (کارمونای امروزی در استان سویل اسپانیا)، شخصی یک ظرف حاوی روغن عطر را در یک کوزه خاکسپاری گذاشت. حالا بیست قرن بعد از آن، گروهی از محققان توانسته اند ترکیب شیمیایی این روغن مربوط به قرن اول پس از میلاد را مورد شناسایی قرار دهند.
کوزه حاوی عطر در جریان حفاری ها برای ساخت یک خانه در شهر سویل در سال 2019 کشف شده بود. محققان می گویند از آن جا که درب کوزه کاملا مهر و موم شده بود، بقایای مایع عطر به صورت جامد درآمده و برای دو هزار سال دست نخورده حفظ شده بود.
به گفته باستان شناسان، این کوزه در یک مقبره جمعی قرار داشته که احتمالاً متعلق به یک خانواده مرفه بوده است. در این آرامگاه علاوه بر اشیاء متعدد مربوط به مراسم خاکسپاری (اقلام پیش کشی و جامه های تدفین)، کوزه های خاکستر شش فرد بالغ (شامل سه زن و سه مرد) پیدا شدند.
در یکی از کوزه های شیشه ای بر روی بقایای اسکلت سوخته متوفی (در این مورد زنی بین 30 تا 40 ساله)، به جا مانده هایی از یک کیسه پارچه ای به چشم می خورد. این کیسه شامل سه مهره کهربا و یک ظرف کریستالی کوچک (از جنس سنگ کوارتز هیالین) به شکل یک کوزه ته باریک رومی حاوی روغن بود.
ظروف عطر غالبا از شیشه ساخته می شدند و در موارد بسیار نادری، مانند مورد اخیر، جنس دیگری داشتند. ویژگی ها، کنده کاری سخت و سختی ساخت آن ها باعث شده است که این اشیاء اقلامی بسیار ارزشمند و گران قیمت به شمار روند.
علاوه بر منحصر به فرد بودن ظرف، جنبه خارق العاده این کشف این بود که ظرف کاملاً مهر و موم شده و بقایای جامد عطر داخل آن حفظ شده بود. امری که انجام این مطالعه را ممکن می کرد.
دکتر رویز آربولا، استاد شیمی آلی و سرپرست تیم تحقیقاتی، می گوید استفاده از سنگ آهک دولومیتی به عنوان درپوش استوانه ای کوچک و همینطور قیر برای مهر و موم کردن آن، کلید حفظ شرایط استثنائی ظرف و محتویات آن بوده است.
محققان برای مشخص اینکه عطر از چه چیزی ساخته شده است، از تکنیک های مختلف مانند اشعه ایکس و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی استفاده کردند.
به گفته پژوهشگران عطر یافت شده از دو جزء تشکیل شده: یکی پایه که اجازه حفظ رایحه را می دهد و دیگری خود اسانس. تصور می گردد که پایه در این عطر یک روغن گیاهی، به احتمال زیاد روغن زیتون، بوده است هرچند این نکته را نمی توان با قطعیت تأیید کرد.
اما با توجه به اسانس یافت شده، این عطر چه بویی می داده است؟ بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل های شیمیایی صورت گرفته به وسیله دانشگاه کوردوبا، این عطر احتمالا بوی پچولی یا نعناع هندی را می داده است.
اسانس نعناع هندی از گیاهی با منشأ هندی با نام علمی Pogostemon cablin به دست می آید که به طور گسترده در عطرسازی مدرن نیز استفاده می گردد، هرچند استفاده از آن در روم باستان تا کنون مشاهده نشده بود.
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی Heritage منتشر شده است.
منبع: یورو نیوز
منبع: فرارو