خالق دونده و تنگسیر؛ امیر نادری و سلیقه سینمایی اش

به گزارش تور استانبول، ایرنا زندگی: در آبادان، شهری که نامش به سینما گره خورده، از سینما رکس تا فیلم های ماندگاری که در این شهر ساخته شده، به جهان می آید. در کودکی مادر و پدرش را از می دهد و خاله اش او و برادرش را عظیم می نماید.

خالق دونده و تنگسیر؛ امیر نادری و سلیقه سینمایی اش

در کودکی اش در آبادان کار هایی مثل تخمه فروشی جلوی در سینما، کنترل چی سالن سینما و آپارات چی سینما را انجام داده است. به سینما علاقه مند می گردد و وقتی با برادرش به تهران می آیند در چند عکاس خانه کار می نماید. بعد ها فعالیت در سینما را با عکاسی آغاز می نماید و بعدتر فیلم هایش کاندیدا های فیلم خارجی جایزۀ اسکار می گردد. امیر نادری کارگردان سینمایی است که زندگی خودش از جنس فیلم هایی است که ساخته است.

خداحافظ رفیق (1350)

خداحافظ رفیق اولین ساخته امیر نادری است فیلمی با که با هزینه بسیار کم ساخته شد و به نظر بسیاری از منتقدان اولین فیلم ضد قصه در سینمای ایران است. این فیلم در باره ناصر، جوان هفت خطی است که می خواهد آخرین دزدی زندگی اش را انجام دهد و بعد از این کار دست بکشد. او با دو نفر از دوستانش به سرقت از یک جواهرفروشی دست می زند. خسرو پس از سرقت تصمیم می گیرد جواهرات را به تنهایی تصاحب کند...

تنگسیر (1352)

داستان بلند تنگسیر نوشته صادق چوبک شامل سیزده فصل است که می توان گفت تمام فصل های کتاب با حذف هایی کوتاه در فیلم امیر نادری به تصویر کشیده شده است. قهرمان اصلی که زار ممد نام دارد و در کتاب و فیلم در انجام یک کار معین به یک شیوه عمل می نماید. تنگسیر به اهالی و ساکنان شهرستان تنگستان در استان بوشهر می گویند. زار ممد به دلایلی برای دریافت طلبش از آقا علی وکیل، عبدالکریم حاج حمزه، ابول گنده رجب و شیخ ابوتراب برازجانی اقدام می نماید. آن ها زار ممد را مسخره می نمایند و می گویند که سرمایه اش در معامله نابود شده است. زار ممد تفنگ قدیمی و تبر زنگ زده اش را از زیر خاک بیرون می آورد و پس از خداحافظی از همسرش درصدد انتقام برمی آید. بهروز وثوقی نقش زار ممد را بازی می نماید و نوری کسرایی، عنایت بخشی، جعفر والی از دیگر بازیگران این فیلم هستند.

ساز دهنی (1352)

عبدلو به دلیل بیماری اسهال از دارو خوردن فرار می نماید تا آنجا که تمامی همسایه ها به تماشای او می نشینند در نهایت پدرش که روی کشتی کار می نموده از یک خارجی سازدهنی هدیه می گیرد و آن را به عبدلو می دهد تا داروهایش را بخورد. عبدلو به دلیل داشتن سازدهنی که هیچ کدام از بچه های بندر تا آن موقع سازدهنی ندیده اند، آغاز به استفاده ابزاری از بچه ها می نماید تا بتوانند با شمارش او از سازدهنی استفاده نمایند. امیرو به این ساز شدیدا دل می بندد تا آنجا که حتی به عبدلو کولی می دهد تا بتواند از سازدهنی استفاده کند و در نهایت علیه عبدلو طغیان می نماید. امیر نادری در سال 52 سه فیلم تنگسیر، تنگنا و ساز دهنی را در فضا های متفاوت ساخت که در هر سه فیلم در خصوص مبارزه با ستم و ظلم است. سه فیلمی که هر کدام برنده با نامزد جوائز مختلفی در سطح دنیای و در تاریخ سینمای ایران ماندگار شده اند.

دونده (1363)

امیرو گویا خود کودکی امیر نادری است. نوجوان تنهایی که می خواهد به سرزمین ها دور برود. کودکی که تنها در یک کشتی به گل نشسته زندگی می نماید است با جمع کردن آشغال ها و فروش بطری های خالی، فروش آب یخ، واکس زدن کفش فرنگی های در جنوب خرج زندگی اش را در می آورد. برای یاد دریافت سواد خواندن و نوشتن به کلاس های شبانه می رود و صحنه پایانی فیلم از درخشان ترین صحنه های سینماست که امیرو در نبردی با دوستانش خودش را به خودش اثبات می نماید و پیروز می گردد. دونده اولین فیلم ایرانی ساخته شده پس از انقلاب سال 1357 است که توجه دنیا را متوجه سینمای ایران کرد. دونده را بسیاری از منتقدان یکی از تاثیرگذارترین فیلم های ربع قرن اخیر معرفی می نمایند.

کارگردانی برای همواره

امیر نادری از سال 1369 به آمریکا مهاجرت کرد و خودش یکی از دلایل این تصمیم را ساخت فیلم ماه بیان نموده است. در سال های اخیر در ژاپن زندگی می نماید و در تمامی این سال ها برنامه ها بسیاری برای بزرگداشت او در کشور های مختلف برپا شده است و این کارگردان تولیدی نداشته است که توجه و تحسین منتقدان و صاحب نظران را به همراه نداشته باشد. فیلم آب باد خاک، آ ب ث، دیوار صوتی، رویای لاس وگاس، ماراتن، منهتن از روی شماره، جست وجو 1 و 2، مرثیه و انتظار دیگر آثاری از امیر نادری است. کارگردانی که با وجود اینکه سال ها است که در ایران زندگی نمی نماید، اما یکی از شناخته شده ترین کارگردان های ایرانی در سطح دنیای است.

منبع: برترین ها
انتشار: 3 شهریور 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: istanbulnet65.ir شناسه مطلب: 1075

به "خالق دونده و تنگسیر؛ امیر نادری و سلیقه سینمایی اش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خالق دونده و تنگسیر؛ امیر نادری و سلیقه سینمایی اش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید