تغییر رنگ عجیب چشم گوزن در هرفصل

به گزارش تور استانبول، وقتی محیط دوباره روشن شد، عنبیه بزرگ می شود و مردمک ها کوچک می شوند. همین اتفاق در چشم گوزن های شمالی هم می افتد.

تغییر رنگ عجیب چشم گوزن در هرفصل

به گزارش، انسان ها و همه حیوانات می توانند چشم خود را با میزان متغیر نور مطابقت دهند. ماهیچه های موجود در عنبیه، در تاریکی منقبض می شوند تا مردمک چشم بزرگ گردد و نور بیشتری وارد چشم گردد. وقتی محیط دوباره روشن شد، عنبیه بزرگ می گردد و مردمک ها کوچک می شوند. همین اتفاق در چشم گوزن های شمالی هم می افتد. اما وقتی زمستان قطبی باعث ماه ها تاریکی می گردد، اتفاق دیگری برای چشم گوزن می افتد که رنگ آن را هم تغییر می دهد.

گوزن شمالی تنها پستانداری است که چشم هایش در هر فصل به رنگ متفاوتی می درخشد. در تابستان که آفتاب می تابد، چشم ها طلایی می شوند، اما در ماه های زمستانی تاریک که آفتاب نیست، چشم ها بازتاب کمتری پیدا می کنند و به رنگ آبی تیره درمی آیند.

رنگ چشم گوزن شمالی در هر فصل تغییر می کند!

بخشی از چشم که مسئول تغییر رنگ چشم است، پرده درخشان (tapetum lucidum) نام دارد. پرده درخشان یک لایه بافتی است که پشت شبکیه قرار گرفته است. این لایه بازتابنده است و باعث می گردد نوری که به شبکیه بازمی گردد، مقدار نور در دسترس برای سلول های گیرنده نور را افزایش دهد. این پرده درخشان است که بینایی شبانه بسیاری از حیوانات مثل گربه ها، سگ ها و سایر شکارچیان شبانه را تقویت می کند و باعث می گردد چشم سگ یا گربه وقتی نور به آن ها می تابد، بدرخشند.

در ماه های تاریک زمستانی، مردمک های گوزن شمالی باید چند ماه گشاد بمانند و این فشار مداوم روی ماهیچه های عنبیه، ساختار چشم را تغییر می دهد. در وهله اول، باعث فشار در چشم می گردد و این فشار چیدمان فیبر های کلاژن بلند را تغییر داده و پرده درخشان را تشکیل می دهد و باعث می گردد فیبر ها را فشرده تر در کنار هم قرار بگیرند. فاصله این فیبر ها روی نوع نوری که منعکس می کنند تاثیر می گذارد. با فاصله عادی در ماه های تابستان، پرده درخشان طول موج های زرد را منعکس می کند و چشم ها طلایی به نظر می رسند. در زمستان که به هم فشرده می شوند، طول موج آبی را منعکس می کنند و چشم ها آبی دیده می شوند. گوزن های شمالی که در آغل نگهداری می شوند و می توانند لامپ های بخار سدیمی را ببینید، برخلاف تاریکی کامل در طبیعت، چشم هایشان سبز می گردد، یعنی چیزی بین زرد و آبی.

چشم تابستانی (سمت راست) در مقایسه با چشم زمستانی (سمت چپ)

محققان دریافتند که چشمان زمستانی آبی حداقل هزار برابر نسبت به چشم های تابستانی طلایی در برابر نور حساس تر هستند. میزان حساسیت چشم های سبز هم بین این دو قرار گرفته است.

گلن جفری (Glen Jeffery)، دانشمند علوم اعصاب دانشگاه کالج لندن، معتقد است که، چون نور آبی بیشتر پراکنده می گردد، باعث می گردد شانس برخورد فوتون ها به شبکیه افزایش یابد. اما دان اریک نیلسون متخص بینایی دانشگاه لوند، معتقد است که افزایش حساسیت به مقدار رنگدانه های حساس به نور در شبکیه ارتباط دارد.

این افزایش حساسیت به گوزن شمالی اجازه می دهد در تاریکی ببینید که برای زنده ماندن آن ها در ماه های تاریک طولانی ضروری است.

منبع:برترین ها

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 30 آذر 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: istanbulnet65.ir شناسه مطلب: 519

به "تغییر رنگ عجیب چشم گوزن در هرفصل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تغییر رنگ عجیب چشم گوزن در هرفصل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید