12 تا از غذاهای سنتی تبریز که حتما باید امتحان کنید
به گزارش تور استانبول، هر کسی گذرش به تبریز افتاده باشد، مزه غذاهای محلی آن را فراموش نمی کند. غذای سنتی تبریز باحوصله آماده و پخته می شود. عطر و بویی که از آن بلند می شود، هر شکم گرسنه ای را به هوس می اندازد. هیچ چیز به میزان امتحان کردن غذاهای تازه سفر را لذت بخش نمی کند.
این بار که به تبریز سفر کردید، گذشته از کباب و تاواکبابی معروف و باکیفیتش، سراغ غذای سنتی را بگیرید. خوشبختانه در تعدادی از بهترین رستوران های تبریز، غذاهای سنتی این شهر را پیدا می کنید. خبرنگاران این بار می خواهد سری به آشپزخانه تبریزی بزند و با شما از غذاهای سنتی این شهر سخن بگوید.
1. کوفته تبریزی؛ معروف ترین غذای تبریز
حرف از غذای تبریز که باشد، یاد ردیف کوفته تبریزی هیجان انگیز وسط ظرف پر از سس کنار سبزی خوردن نمی افتید؟ تهیه کوفته تبریزی کم هنر نمی خواهد، دست های ماهری لازم دارد که دانه دانه کوفته ها را ورز دهد و کنار هم بچیند.
قدیم ترها گوشت را در هاون می کوبیدند، اما حالا دیگر باوجود فراوانی گوشت چرخ کرده، کمتر کسی سراغ هاون را می گیرد. گوشت چرخ کرده، پیاز، سبزی خوش بو، برنج و لپه کوبیده مواد اولیه این غذای بی نظیر را تشکیل می دهند.
در دل این کوفته آلو، گردو، پیازداغ، زرشک و معمولا تخم مرغ درسته می گذارند. از آب و زعفران و رب گوجه فرنگی یک سس خوش مزه درست می کنند و کوفته ها را به آن می سپارند. این کوفته به تنهایی هم مزه ناب و بی نظیری دارد، اما می توانید آن را با سبزی و ماست و ترشی را نوش جان کنید و لذت دو چندان ببرید.
در چند رستوران خوب این شهر کوفته تبریزی سرو می شود، مثل رستوران وحید، رستوران گازماخ، رستوران شهسواری و رستوران برکه. اگر به کمربندی سردرود در فاصله 15 دقیقه تا مرکز شهر بروید، رستوران های زیادی را آن جا پیدا می کنید. اما پیشنهاد ما رستوران برکه است. این جا رستوران سنتی ست و در دلش یک برکه و فضای سبز دلنشین دارد. گذشته از کباب معروفش، کوفته تبریزی هیجان انگیزی سرو می کند که نباید از دستش بدهید.
2. دلمه برگ مو؛ غذایی که سفره را دلربا می کند
درست است که دلمه برگ مو یا یارپاق دولماسی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو به نام آذربایجان ثبت شد، اما می توانیم آن را جزو غذاهای سنتی تبریز به حساب بیاوریم. از آشپزخانه های تبریز دلمه های لقمه ای و جمع وجور بیرون می آید. گوشت چرخ کرده، پیازداغ، لپه، برنج و سبزی های خوش بو را تفت دهند. برگ مو را یک دقیقه در آب و نمک می جوشانند و دانه دانه در دست می گیرند. هر کدام را با یک قاشق از سس برنج پر می کنند و برگ را لقمه ای می پیچند.
اگر بخواهید در یکی از رستوران های تبریز دلمه بخورید، سری به رستوران کام بزنید. در منوی ایرانی این رستوران خورش هویج هم به چشم تان می آید. گزینه بعدی این است که به رستوران کارما بروید. این رستوران غذاهای ایرانی سرو می کند که در میان شان دلمه برگ مو مثل نگینی می درخشد. در منوی رستوران کارما کوفته تبریزی هم پیدا می کنید.
3. خورش هویج؛ میز غذا را قشنگ می کند
یکی از خورش های خوش آب و رنگ که تبریز آن را به نام خودش زده، خورش هویج یا خورش زردک است. هر تصوری از هویج پخته دارید، فراموش کنید. این خورش را بیشتر با گوشت می پزند، اما با مرغ هم درست می شود. هویج ها خیلی ظریف و قشنگ خلالی می شوند و به تابه می فرایند. گوشت یا مرغ هم تفت داده می شود و با رب گوجه فرنگی قاتی می شود. آلو و بعد زعفران و آب لیمو به این خورش اضافه می شوند و طعم ترش و شیرین به آن بدهند.
در سفر به تبریز می توانید به رستوران گازماخ بروید و یکی از خوش مزه ترین خورش هویج های تبریز را مزه کنید. این جا یکی از بهترین رستوران های تبریز است و پیشنهاد می کنیم به بقیه منوی آن نگاهی بیندازید. کترینگ دورهمی یکی دیگر از رستوران های تبریز است که خورش هویج و البته آبگوشت سنتی سرو می کند.
4. کوکو لوبیاسبز؛ هیجان را به سفره می آورد
این بار که برای میز غذا دنبال کوکوی نوی بودید، به این غذای تبریزی فکر کنید. کوکو لوبیا سبز هم خوشگل است و هم خوش مزه.
لوبیاسبز تر و تازه، هویج و سیب زمینی را نگینی می کنند و می پزند. وقتی سرد شدند، به آنها تخم مرغ می زنند. این معجون را با اضافه کردن گردو ریزشده، زرشک، پیازداغ، بکینگ پودر، نمک، زردچوبه و البته زعفران، مزه دار و بعد سرخ می کنند. این غذای ساده ولی بی نظیر با یک ظرف سوپ داغ و نان تازه فوق العاده می شود.
تهیه غذای تلخون در دروازه تهران یکی از رستوران هایی ست که غذاهای محلی تبریز را می پزد. این جا می توانید کوکو لوبیاسبز سفارش دهید. این جا علاوه بر کوکو، آش اوماج، کوفته تبریزی و دلمه برگ مو هم پیدا می کنید.
5. آش آبغوره؛ پیش غذای ترش و دلربا
شما هم نام غوره را می شنوید، دهان تان آب می افتد؟ آش آبغوره یکی دیگر از غذاهای محلی تبریز است که مزه ترش و لذیذی دارد. اگر یک بار آش آبغوره بخورید، طرفدارش می شوید. لوبیا چیتی، برنج، بلغور، تره و جعفری از مواد اولیه این غذا هستند و مهم تر از همه، گوجه فرنگی.
لوبیا چشم بلبلی هم کارتان را راه می اندازد. اگر در آش آبغوره میزان گوجه فرنگی را زیاد کنید، دیگر نامش آش گوجه فرنگی خواهد شد.
برای خوردن یک بشقاب آش آبغوره تبریزی اعلا، باید خوش شانس باشید و مهمان یکی از تبریزی ها شوید. مطمئن باشید مزه اش زیر زبان تان می ماند.
6. آش اوماج؛ یادگار سفره های قدیمی تبریز
فصل سرماخوردگی و آنفولانزا که باشد، هیچ چیز به میزان آش مقوی و خوش مزه به دردتان نمی خورد. تبریزی ها به همین دلیل آش اوماج را می پزند. آرد را با آب، نمک و زردچوبه مخلوط می کنند و خمیر به دست می آورند. خمیر را ریز می کنند و کنار می گذارند تا خشک شود. بعضی ها هم خمیر را رنده می کنند.
از طرف دیگر پیازداغ، عدس و آب قلم را می جوشانند و سبزی معطر به آن می زنند. عدس ها که پختند، اوماج را کم کم اضافه می کنند. در این مرحله باید بالای سر قابلمه ایستاد، مبادا اوماج ها به هم بچسبند. آن موقعی آش اوماج آماده کشیدن در ظرف است که اوماج هایش خوب پخته و پف کرده باشند. اگر شانس نیاورید شما هم امتحان کنید.
تهیه غذای تلخون در دروازه تهران، کوی باختر، یکی از معدود رستوران هایی ست که غذاهای محلی مثل آش اوماج در منوی آن پیدا می شود.
7. آش ماست؛ مزه فراموش نشدنی یک آش محلی
تا حرف آش است، از آش ماست تبریزی هم بگوییم. با گوشت چرخ کرده، پیاز و آرد ذرت کوفته ریزه درست می کنند، عدس، لوبیا، برنج، سیب زمینی و هویج را در آب گوشت می پزند. سبزی آش را وارد ماجرا می کنند و می گذارند همه با هم جا بیفتند. ماست را موقع سرو آش به آن اضافه می کنند و نتیجه یک آش هیجان انگیز و خوش طعم است.
8. دویماج؛ فینگرفود هیجان انگیز تبریزی
بعضی ها دوست دارند به سفره شان تنوع بدهند. همیشه دنبال پیش غذا، عصرانه و غذاهای لقمه ای نو هستند. یکی از این لقمه های لذیذ را بین غذاهای محلی تبریز پیدا می کنید. دست به کار شوید و پنیر تبریز، گردو، آب یا دوغ، سبزی خوش بو، پیازچه و نان خشک را جلوی دست تان بچینید.
پنیر را ریز کنید، گردو را خرد کنید، سبزی ها را هم روی آنها بریزید. نان لواش خشک یا نان تبریزی را در ظرفی خرد کنید و روی آن کمی دوغ بریزید. حالا همه را قاتی کنید. برای داشتن دویماج تبریزی حرفه ای، به مخلوط تان شکل بدهید و مثل کوفته ریزه خوشگلش کنید. دیگر می ماند تزیین آن که با تکه های گردو و سبزی انجامش می دهید. اگر در سفر به تبریز مهمانی دعوت شدید، احتمال این که با یک سینی دویماج غافلگیر شوید، خیلی زیاد است.
9. قارنی یاریخ؛ پیش غذای شیک و مجلسی
غذای دیگری که در آشپزخانه های تبریز پیدا می کنید، قارنی یاریخ یا همان بادمجان شکم پر است. سس این غذا با سیر، پیازداغ، گوشت چرخ کرده، گوجه فرنگی و رب گوجه فرنگی و جعفری درست می شود. تکلیف بادمجان ها هم که روشن است. از وسط نصف می شوند و در تابه سرخ می شوند. بعد شکم هر کدام را با سس پر کنید. وقتی نیم ساعتی روی حرارت ملایم بمانند، مزه ها به خورد هم می فرایند و طعم نابی می گیرند.
10. آش میوه؛ ترکیب میوه و گوشت قلقلی
آنهایی که آش ترش مزه دوست دارند، عاشق آش میوه می شوند. تصور کنید آلو بخارا، آلبالو، زغال اخته و زردآلود جمع شان جمع شود. از آن طرف نخود و لوبیا دارید و سبزی آش به علاوه هویچ و گوجه فرنگی. می ماند گوشت قلقلی که جداگانه آماده می کنند. برای آنها که عاشق ترشی هستند، کمی سرکه هم اضافه می کنند.
11. قورما شورباسی؛ آبگوشت خاص تبریزی
تبریزی ها نوعی آبگوشت دارند که به قورما شورباسی معروف است. برای داشتن یک ظرف شوربای گوشت قرمه، گوشت سردست و لپه را می پزند، رب گوجه فرنگی، سیب زمینی، نمک و زردچوبه اضافه می کنند و آخرهای کار سراغ تره و تخم مرغ می فرایند. اگر در کنار این غذا نان داغ و یک کاسه ترشی و البته سبزی خوردن داشته باشید، مطمئن باشید که یک وعده غذای فراموش نشدنی پیش رو دارید.
برای خوردن یک کاسه دیزی لذیذ در تبریز می توانید به آبگوشت تاواکبابی محمدی سر بزنید. این جا رستوران کوچک و جمع وجوری ست، اما اگر در فکر کیفیت غذا باشید، راضی برمی گشت. آبگوشت محمدی را در خیابان معروف تربیت پیدا می کنید.
12. سوتی پلو؛ پلوی متفاوت و خوش بو
احتمالا انواع پلوی ایرانی را امتحان کرده اید، اما ممکن است سوتی پلو تبریزی برای تان تازگی داشته باشد. سوتی پلو یا شیرپلو محبوب اردبیلی ها هم هست. برنج، شیر، زعفران، کره و نمک را مثل برنج دمی می پزند. این برنج را همراه ماهی سرخ شده، آلو، کشمش و مغزهای مختلف سرو می کنند. اگر ماهی خور نیستید، به گوشت یا مرغ هم می توانید فکر کنید.
غذای مورد علاقه شما از میان غذاهای سنتی تبریز کدام است؟ یا اگر به شهر زیبای تبریز سفر کنید دوست دارید کدام از این غذاها را امتحان کنید؟
منبع:عـلی بـابا
منبع: دیجیاتور